Zijn we het luisteren verleerd?

03 DECEMBER 2016


De leeszaal van de Centrale Bibliotheek blijkt op zaterdagmiddag bijna de huiskamer van de stad, Mooie plek om actief aan de slag te gaan met de – spannende – vraag van Haags Luikje no 3: Zijn we het luisteren verleerd? Vele bezoekers gingen op de foto me en in gesprek over uitspraken rond luisteren.

Bekijk het filmpje van dag 3 van de Haagse Luikjes


De luistertest van Kim van der Beek

De zeer enthousiaste Kim van der Beek (Sensoor) nam twee flinke groepen ter plekke ‘geronselde’ vrijwilligers een indringende luistertest af. Opvallend was dat zij mensen wierf kreeg door eerst grote oren op te zetten en hen vervolgens aan tafel te vragen. Goede truc! De soms indringende gesprekken over luisteren waren leerzaam:
“Luisteren is geven en nemen; Het help wanneer je checkt of wat je zegt ook aangekomen is; Mensen niet meer de tijd om te luisteren; Luisteren begint bij jezelf; als er niet naar je geluisterd wordt je kwaad; Goed luisteren is geen goede raad geven; Ik kan goed alleen zijn, maar geniet van gezelschap. Kim werd omstandig bedankt door de omstanders.’

Het bordje van McDonald (‘wees vriendelijk en luister’)

Met hulp van Eelco Koolhaas werd gepraat over ‘aandacht en luisteren’ door pastoraal medewerker Plony de Jong  (Aandachtscentrum), ouderenwerker Marianne Schravendijk (Stek) en ‘strateeg’ Michel Koolmees (Xtra). De toon was af en toe fel. Zo werd het altijd maar denken in oplossingen als zeer grote boosdoener gezien; luister (toch) gewoon.
Luisteren is ook ‘het uithouden’. Zelfs als iemand al zes keer iets verteld heeft, kan het nodig zijn ook die zevende keer te luisteren. Soms wil iemand stil zijn en kan er even niet gepraat worden, dat kan natuurlijk ook.

Het vriendelijke woord van de groenteboer, de kassière of de buren doen ook wonderen. De stad verdient meer geestelijke verzorgers, alhoewel het niet altijd de professionals zijn die ‘het’ moet en doen. Intuïtief naar elkaar luisteren, in bijvoorbeeld een huwelijk, voorkomt ook eenzaamheid.

Het touwtje uit de deur van Jan Terlouw kwam natuurlijk ook langs. Ook in een gedigitaliseerde wereld is vertrouwen belangrijk. Jong volwassenen geven keer op keer aan erg blij te zijn met ouders (vooral moeders!) die goed en oprecht luisteren.

Dat, tenslotte, bij McDonald een bordje voor het personeel op de balies staat: Wees vriendelijk werd beschouwd als dubieus teken aan de wand. Mag het ook uit het hart?