BOODSCHAPPEN TEGEN EENZAAMHEID

1 DECEMBER 2016


Op dag 1 van de Haagse Luikjes was er een spetterend congres van de jubilerende Boodschappen Begeleidingsdienst (BBD 25 jaar). Ool verzamelden we via ‘boodschappen tegen eenzaamheid’ via persoonlijke gesprekken. Dit deden we in het Atrium bij de mooie en grote kalender en bij de ontmoetingstafel in de Centrale Bibliotheek.

‘Techniek vervangt nooit de behoefte aan echt contact’ (het congres van de BBD)

Bekijk het filmpje van dag 1 van de Haagse Luikjes


Een  breed panel met onder andere vertegenwoordigers van de Boodschappen Begeleidings Dienst (BBD), Staatssecretaris van Rijn en topambtenaar Gerben Hagenaars boog zich over verband tussen de alom oprukkende technologie en eenzaamheid. Natuurlijk werden de voordelen genoemd van de techniek: Een diabetes patiënt kan zichzelf ‘in de gaten’ houden, boodschappen kun je ook laten bezorgen via een digitale bestelling en er zijn op termijn zelfs zorgrobots. Toch wordt ook getwijfeld; het middel moet geen doel op zich zelf zijn. Wie ouder wordt krijgt vaak minder handelingsbekwaam als het gaat om de toepassing van deze hulpmiddelen. En het vervangt nooit de behoefte aan echt contact, een praatje maken of er samen op uit trekken om te gaan winkelen. Daar was elk panellid het over eens.

Opvallend was dat ook jongeren de techniek niet alleen maar de hemel in prijzen. Ook zij verlangen naar dit contact, het is niet aan leeftijd gebonden. Natuurlijk werd opgemerkt dat de BBD van 25 jaar terug niet meer dezelfde is als die van nu. De intentie blijft, de vorm verandert. Misschien wordt de B van Boodschappen wel vervangen door de B van Betrokken, wat nogal een gejoel in de zaal opleverde.

De BBD werd behoorlijk geprezen. De Staatssecretaris zei zelfs: “Als de BBD niet bestond, zou die moeten worden uitgevonden”. Techniek is nuttig maar het moet wel ‘humane techniek’ zijn en blijven. In dienst van en voor mensen!

‘In mijn cultuur bestaat geen eenzaamheid’ (Boodschappen tegen Eenzaamheid)

Onze keurig in pak met strik gestoken journalisten Bas en Martijn gingen volop in gesprek met het publiek bij de bibliotheek en in het Atrium. Bij de toch wel heel mooie kalender.

De boodschappen waren heel duidelijk en soms behoorlijk origineel:

 • Wees positief over je medemens
 • “Get in touch with people”
 • Positief over je medemens zijn.
 • Iedereen is wel eens eenzaam.
 • Get in touch with people
 • “Laugh to others, love the others. Smile”
 • Ieder mens verdient het om gehoord en gezien te worden.
 • Praat met elkaar
 • Zoek schoonheid in het kleine
 • Kijk eens naar andere culturen (in mijn cultuur bestaat geen eenzaamheid)
 • Niet vragen of je op bezoek kunt komen. Gewoon gaan!
 • “Use Tinder”
 • Je bent nooit de enige die zich eenzaam voelt
 • Ga tango dansen
 • Probeer elkaar kwaliteiten te benutten. Kijk niet naar elkaars tekortkomingen.
 • “If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together”. (African proverb)
 • Denk aan god en hij is bij je
 • Spreek wat vaker af
 • Zoek elkaar op!