Dag 9 – Wil jij met mij de wereld door een andere bril bekijken?

09 DECEMBER 2016


Bewoners, veelal ouderen, moeten soms over een drempel heen geholpen worden om bijvoorbeeld naar een dagbesteding te gaan of naar een etablissement voor de avondmaaltijd. Vaak is er weerstand of zijn er praktische bezwaren om niet te gaan met als gevolg dat ouderen zich regelmatig niet of nauwelijks meer buiten begeven en eenzaamheid op de loer ligt.

Bekijk het filmpje van dag 9 van de Haagse Luikjes


Hoe kunnen deze mensen geholpen worden om over de drempel heen te stappen? Techneuten bedachten een oplossing met virtual reality die is uitgetest bij wijkcentrum Mariahoeve.

Virtuele omgeving

Stef Beun wijkmanager Mariahoeve, “Deze techniek werkt wellicht bij de meest kwetsbare doelgroep en dat zijn mensen die thuis zitten. Samen gaan we binnen deze virtuele omgeving de weg naar het winkelcentrum lopen. We kijken waar de angst zich voordoet. Door middel van deze nieuwe manier van beleven, helpt deze techniek mensen letterlijk over een drempel heen”.
In de bibliotheek zijn de reacties van de deelnemers bijzonder enthousiast. Een moeder van 92 roept tegen haar dochter, “kijk links, dan zie je de zee en oh pas op voor natte voeten!”

Oud Den Haag

Door het delen van een specifiek onderwerp ontstaan de mooiste gesprekken. Stel je toch eens voor dat er beelden vertoond worden van oud Den Haag. Hoe ontroerend kan dit zijn voor ouderen om dit verleden gezamenlijk te herbeleven en herinneringen te delen.