Dag 10, Welzijn op Recept

10 DECEMBER 2016


Indringende gesprekken met bezoekers over eenzaamheid bij apotheker Jan van Deursen (Zuiderpark, Apeldoornselaan). En natuurlijk met apotheker Jan zelf: “Ja, in de buurt hier bestaat veel eenzaamheid, en samen met huisartsen bij ons in het pand wordt al regelmatig gesignaleerd bij het wijkcentrum.” Diverse bezoekers vertelden ons verhalen over vooral 50+sers die nog nauwelijks hun huis uit komen, vaak omschreven als ‘pijnlijk’.

Bekijk het filmpje van dag 10 van de Haagse Luikjes


Samen met Conny van den Berg (Xtra Welzijn) werd letterlijk een nieuw initiatief onthuld: Welzijn op Recept; NU OOK VOOR APOTHEKERS. Dus niet alleen een pil ophalen, maar ook vanachter de apothekersbalie hulp krijgen om bijvoorbeeld naar een kookclub te gaan. Apotheker Jan van Deursen: “Dit is een prima idee! Doen natuurlijk!” Aandacht geven en een praatje maken; het wordt gewaardeerd door vele bezoekers. Heel makkelijk is het natuurlijk niet. Apotheker van Deursen: “Mensen verlangen ook naar snelheid en efficiëntie. We moeten aandacht en snelheid slim combineren; dan vooral het een , de andere keer vooral het andere”

Pillen en Praten aan de Volendamlaan

De apothekers van Pillen en Praten aan de Volendamlaan zijn wat dat betreft al een klein stapje verder. Ook daar gingen wij langs. Zij hebben van aandacht geven hun handelsmerk gemaakt, zonder dat de wachttijden schaad. Ook hier steunden vele bezoekers het idee van welzijn op recept voor en door apothekers. Met daarbij wel enkele kanttekeningen: “Je mag mensen er niet mee overvallen; ze moeten er wel enigszins voor open staan”.

Bezoekers en bezorgers

Vanochtend en vanmiddag ontstonden met bezoekers spontane gesprekken over eenzaamheid. Aandacht geven is niet alleen iets voor apothekers en huisartsen. De slager om de hoek kan het ook en wijzelf kunnen en moeten het ook. Verbeter de wereld; begin bij jezelf.

Speciale aandacht bij beide apothekers kreeg de rol van de bezorgers. Medicijnen zomaar bij de klanten in de bus gooien is er niet (meer) bij. Die bezorging is een belangrijk contactmoment dat ook gegrepen moet worden. Jan van Deursen was hier heel stellig over: “Mijn missie is mensen niet als nummers te zien, maar als mensen”. Een statement waar apotheker Foad Piran van Pillen en Praten zich volop bij kon aansluiten; zij zijn al tien jaar geleden liefst deze weg in geslagen.

Hoopgevende ontwikkelingen

Jan van Deursen zag hoopgevende ontwikkelingen bij de algemene vereniging KNMP. Die hebben onlangs zelf laaggeletterdheid op de agenda gezet, als probleem waar zijn als apothekers tegen aanliepen. Conny van den Berg van Xtra Welzijn keek na afloop tevreden toe: “We hebben al contacten met 23 huisartsenposten maar liefst en kunnen we nog gaan uitbouwen met de apothekers. Welzijn op recept draait al een tijdje, dat is geweldig. Wijzend naar apotheker Jan die Jan die meeluisterde: “En ik heb er weer een vriend bij”.