Dag 14 – Ontdekken in de bibliotheek

14 DECEMBER 2016


In bijzijn van diverse bezoekers en medewerkers van de (centrale) bibliotheek overhandigde directeur Charles Noordam het eerste exemplaar aan bezoekster Marijke. De titel is: De ontsnapte kabouter met de rode puntmuts.

Bekijk het filmpje van dag 14 van de Haagse Luikjes


Het prentenboekje kent verhalen over ZZP-ers die samenwerken met de bieb aan de verhalentafel, C&A die modeshows organiseert voor de bieb, de bieb die een Louis Couperustram laat uitrijden, een ING die wordt gevraagd mee te investeren in theaterzalen en veel meer. De kabouter die ontsnapt weet, ziet en begrijpt dat de bibliotheek een plek is die mensen samenbrengt.

Overladen met folders

Bezoekers en medewerkers van de vestigingen Loosduinen en Escamp lazen uit de bundel, zelf geschreven overigens door twintig medewerkers van de bibliotheek lazen voor uit de bundel en reageerden op de inhoud. De teksten kregen veel steun: zo komt de bibliotheek nog meer dan nu naar buiten! Medewerkers zelf benadrukten wel keer op keer hoeveel de bibliotheken nu al doen. We werden vandaag werkelijk overladen met folders over voorstellingen, verhalentafels en veel meer.

Plek van herinnering

Oudere bezoekers wezen wel op het verschil tussen vroeger en nu. Vroeger had je meer contact met medewerkers, nu ben je af en toe in gevecht met een uitleenmachine. Opvallend veel oudere bezoekers haalden herinneringen op de bibliotheek van hun jeugd.
Belangrijk was ook de opmerking; maak de bibliotheek een plek om eenzaamheid te bestrijden, maar doe het verkapt. Belangrijk is dat mensen de bibliotheek vooral (blijven) associëren met plezier, ontspanning, contact en kennis. Gelukkig was het boekje ook vooral vrolijk!

Steeds opnieuw naar dezelfde cursus

Ontroerend was het verhaal over een moeder die na een hersenbloeding met hulp van de bibliotheek opnieuw leert lezen. En de verhalen over hoe mensen elkaar leren via cursussen. Zo wordt een bepaalde computercursus keer op keer door dezelfde mensen bezocht; die computer hebben ze al lang onder de knie, maar het is er zo gezellig en je leert steeds andere mensen kennen!
Initiatiefnemer Lidy Munninghoff was wel blij met dit Haagse Luikje op dag 14: “Wij als medewerkers zijn trost op de sociale rol van bibliotheken maar mogen dit nog wel beter uitdragen!”

U kunt het boekje via communitytegeneenzaamheid@gmail.com bij ons gratis bestellen.