Dag 15 – Kijkwijzer Horeca en Eenzaamheid

15 DECEMBER 2016


Met chauffeur Erik van de onvolprezen Boodschappen Begeleidingsdienst (BBD) vertrokken de deelnemers van onze kijktour tegen eenzaamheid in alle vroegte bij de Haagse Luikjes kalender in het Atrium. We hadden een kijkwijzer eenzaamheid & horeca op zak: Wat doet het personeel, hoe kan de inrichting helpen & zijn er speciale activiteiten & is er samenwerking met maatschappelijke organisaties & vervult het restaurant ook een buurtfunctie?

Bekijk het filmpje van dag 15 van de Haagse Luikjes


Niemand is eenzaam bij Leo

We werden meer dan warm welkom geheten bij Leo’s Koffiehuis in Laak. Wat een gezellige plek is dat, we wilden bijna niet meer weg. Klanten vieren elkaars verjaardag (via Facebook weten ze dat al), steunen elkaar bij ziekte en financiële problemen. Zoals Leo het mooi zei: “Soms denken ze weleens dat Leo’s kistje met geld niet meer dicht kan.” Zelfs ADO en 020 fans trekken hier samen op, toch opmerkelijk. Wie nieuw is krijgt ook een warm welkom, werd echt verzekerd. Chauffeur Erik van de BBD vertelde ondertussen volop over zijn ervaringen met de horeca. Soms zeer positief, er waren helaas ook verhalen over weggestopt worden op een tochtplek met oudere bezoekers. Of over zeer onbereikbare toiletten. Ondertussen stroomden de klanten af en aan voor een koffiestop: “Deze plek zit in mijn loopje.” Het was ons wel duidelijk; bij Leo je eenzaam voelen is bijna onmogelijk. We mochten de koffie echt niet betalen, vooruit dan maar. Dank, dank!

Pavlov

Een nogal andere sfeer kwamen we tegen bij Pavlov. We kwamen binnen tijdens het spitsuur en het personeel was behoorlijk druk. Klanten waren in tweetallen in diepe gesprekken verwikkeld. De inrichting nodigde wel uit tot contact: Bankjes tegenover elkaar helpt wel om een gesprek aan te gaan. Een vrouw alleen kan ook heerlijk ongestoord naar binnen hier, zo werd ons verzekerd. Een suggestie vanuit het personeel en deelnemers aan onze tour was: Soms kun je een thema bijeenkomst organiseren, bijvoorbeeld rond eten. Iedereen heeft er dan wat een onderwerp en dan raak je snel in gesprek.

Sjanet Schot en De Dagvisser

De bus ging verder en zo kwamen we op Scheveningen, bij Sjanet en De Dagvisser. Beroemd om haar wekelijkse seniorenavonden. Elke week op maandag zo’n 180 bezoekers van oudere leeftijd, al twaalf jaar lang! We raakten er niet over uitgepraat. Er wordt afgemeld en wordt opgebeld als je je niet afmeld; zo blijft iedereen goed in beeld. Een gezamenlijke tafel is geen succes; mensen zitten aan kleine tafeltjes dicht bij elkaar, dat werkt het beste aldus Sjanet. Ondertussen kregen we heerlijke vis en friet. Sjanet Schot kent iedereen van haar ouderen bij naam en er wordt flink meegeleefd met elkaar.

Fijn nagerecht

Als nagerecht gingen Diana Ressman (Gemeente Den Haag), Ben Lachhab (van Harte Resto) en Eelco Koolhaas (Community tegen Eenzaamheid) naar een bestuursbijeenkomst van Horeca Den Haag, waar de intentie werd uitgesproken om eenzaamheid en horeca blijvend op de agenda te zetten. Met het gloednieuwe bestuurslid .. Sjanet Schot als het net zo nieuwe anker tegen eenzaamheid. Topdag