Dag 16 – Eenzaamheid op de werkvloer

16 DECEMBER 2016


Aan de Haagse ontmoetingstafel in de bibliotheek was vanmorgen een bijeenkomst met het thema Eenzaamheid op de werkvloer. Aan de inspirerende sessie namen Kim Schofaerts (MKB Den Haag), Marly Kiewik (Deloitte), Vanessa Dobbe (Rabobank regio Den Haag) en Bart de Bart (Social Club) deel. Wethouder Karsten Klein schoof ook nog even aan. Het gesprek, met deze bevlogen en inhoudelijke scherpe tafelgasten, bracht vele thema’s omtrent eenzaamheid.

Bekijk het filmpje van dag 16 van de Haagse Luikjes


Ondernemers, ook in Den Haag, worden steeds socialer en sociaal actief. Er is de beweging naar het pure (ook als mens) ondernemen. Daar zit echter ook een schaduwkant aan; iedereen moet het zakelijke ook voor ogen blijven houden. Want dan ligt eenzaamheid en verlies van bedrijvigheid op de loer.

High performance organisaties

Een ander belangrijk thema is het presteren in high performance organisaties. Werknemers slaan door in het vasthouden van hun rol; een werknemer heeft echter ook een andere kant: wie ben je als mens? Het verlies van authentiek gedrag kan leiden tot burn-outs en eenzaamheid.

ZZP’ers

En hoe is het om na jaren vaste dienst te stoppen en te beginnen als ZZP’er? Hoe voelt het om een maand te overbruggen zonder visitekaartje? Eenzaam, zonder identiteit of houvast.
Bedrijven kunnen enorm helpen om specifiek jongeren op versnelde wijze in andere netwerken te brengen. De tegenstelling tussen een wereld die rauw is en de wereld van populaire flitsende borrels is groot. Dit vraagt om een goede begeleiding, anders voelen diezelfde jongeren zich niet thuis waardoor het gevoel van eenzaamheid kan ontstaan.
Om eenzaamheid onder jongeren tegen te gaan kunnen overheden slimmer omgaan met data-analyse. Gelukkig is daar al een mooie start mee gemaakt, het is goed om dit snel uit te bouwen.

Rabobank regio Den Haag

Na afloop brachten we nog een bezoek aan het nieuwe pand van de Rabobank regio Den Haag aan de Bezuidenhoutseweg. Zij zijn de sponsor van het mobiele luik en dragen het initiatief Haagse Luikjes een warm hart toe. Vanessa Dobbe: “het was een inspirerende bijeenkomst vanmorgen. Wij als Rabobank zetten eenzaamheid op de kalender o.a. door het mobiele luik te adopteren waardoor de Rabobank dichtbij alle initiatieven in de stad is”.

Het was vandaag een bijzonder interessante dag  met genoeg ideeën en challenges om op te pakken in 2017.