Dag 17 – Alle tijd voor mevrouw van Es!

17 DECEMBER 2016


Nou dat was me wat vanochtend. Mevrouw van Es uit de Jan de Weert straat, echte de nestor van de straat nam eerst de Haagse Luikjes taart dankbaar aan: “Ik word woensdag 87, da’s handig!”

Bekijk het filmpje van dag 17 van de Haagse Luikjes


Vervolgens bleek zij pertinent niet gefilmd te willen worden. En meldde oud lector sociaal werk te zij. Zij stond er op dat ik minstens twee uur met haar praatte over eenzaamheid, professioneel welzijnswerk, de vergelijking tussen de Wende in Oost Europa en de situatie nu in het Westen (‘het komt allemaal aan op wendbaarheid’). Geen probleem mevrouw van Es, ik heb alle tijd voor u .. Filmer Ruben en journalist Marko gingen ondertussen samen met mevrouw Ria Noordijk bij allemaal buren op bezoek. Haags Luikje 17, dag buur, kunt u mij even helpen.

Jan de Weert straat = met elkaar samenleven

Bewoners gaan soms samen met elkaar een dagje naar het strand. Organiseren een straatfeest. Of gooien kaartjes bij elkaar in de buurt na de geboorte van een kind. Ook heel mooi: een Surinaams echtpaar was juist vandaag ingetrokken, en genoot van de ontvangst: heel wat buren waren al langs gekomen voor een praatje. Nog steeds brengen bewoners elkaar af en toe naar ziekenhuis of helpen met bouwklussen.

Drie jaar later

We kenden de Jan de Weert straat uit Moerwijk omdat we drie jaar geleden al een portret maakten over Zorgzame Haagse Buren. Met wethouder Karsten Klein maakten we toen al een rondgang. Hoe is het nu, drie jaar later. Nog steeds goed, al zijn er wel veranderingen. Er zijn altijd verhuisbewegingen en ook de komst van bewoners met andere herkomst blijft een aandachtspunt. Het is altijd wennen aan andere gebruiken, oordelen over elkaar. Zo is bij de ene buur vooral de familie belangrijk en niet zozeer de straat.

Cohesie

De cohesie wordt versterkt door de komst van de krakers van De Vloek, een straat verderop. Die hebben iedereen uitgenodigd en willen een huiskamer creëren. Bewoners vragen bewust om elkaars emailadres en telefoonnummers, zodat er snel uitgewisseld kan worden (een app wordt nog niet gebruikt). In mevrouw Ria Noordijk kent de straat een onbenoemde coördinator die steeds zorgt voor verbinding. In onze ogen: Zij is goud waard!